Evde Menemen Konserve Yapımı ve Püf Noktaları
14 Nisan 2021

Evde Menemen Konserve Yapımı ve Püf Noktaları

Yazın en lezzetli dönemlerinde tadına doyamadığımız domatesleri kış aylarında hem daha sağlıklı olması hem de aşırı pratik olması nedeniyle konserve yaparak saklamak en güzeli, fakat bunları yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Konserve zamanı, sağlıklı olması ve steril bir menemen yapmak için cam kavanozlar ve yeni kapaklar kullanılması gerekir. Yeni ve steril kapaklar kullanmak konservenizin sağlığı ve temizliği açısından çok önemlidir.

MALZEMELER

İstediğiniz boyut ve kilogramlarda cam kavanoz alıp kavanoza uygun kapaklarınız olması gerekir. Konserve için en sık kullanılan kapak çeşitleri 82 mm kavanoz kapaklarıdır. Malzeme miktarı yapacağınız konserve miktarına göre değişir fakat belli başlı gerekli olan malzemeler şunlardır

  • Konserve için 82 mm kavanoz kapağı
  • Cam kavanoz 
  • 2 kg domates
  • Yarım kilo sivri biber
  • 5 adet sivri acı biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5-6 kaşık ayçicek yağı
  • Tuz

YAPILIŞI

Domateslerin kabuğu soyulur ve küp küp doğranır, biberlerin çekirdekleri çıkartılarak aynı şekilde doğranır. Bu sırada zeytinyağı ve ayçicek yağı karıştırılarak bir tencereye koyulur ve yağın ısınması beklenir. Isınan yağa acı biberler atılır sonrasında sivri biberler eklenir, kavrulması beklenir. Son olarak domatesler eklenir, tuzu atılır ve ağzı açık 45-50 dk boyunca pişirilir.

Domatesler pişerken kavanozlar sıcak sudan geçirilir ve kurulanır aynı şekilde kapaklar steril hale gelmesi için 10-15 dk sıcak suda bekletilir. Kapağın ilk kez kullanılıyor olması ve yeni olması bu aşamada sterilizasyon için çok önemlidir.